Σημεία πρόσβασης & χρήσιμες πληροφορίες

Main Image

(φωτογραφία: σκάλα δίπλα στη Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα)

 

Ξεκινάμε λοιπόν! Αλλά πριν ξεκινήσουμε ας δώσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το τριήμερο…

Σημεία πρόσβασης

Θέλουμε να έρθετε σε όλες τις εκδηλώσεις μας και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται στα «αθέατα» σημεία. Εξάλλου στόχος του φεστιβάλ ήταν να δώσουμε ένα κίνητρο στον κόσμο του Ηρακλείου να ανέβει πάνω στα τείχη, να τα περπατήσει και να τα γνωρίσει. Ξέρετε όμως πώς να προσεγγίσετε τα τείχη;

1ο σημείο πρόσβασης: πλατεία Βίγλας

Από την πλατεία Βίγλας προχωράτε ευθεία (μετά το πρώην πάρκινγκ) και φτάνετε στο σημείο πάνω από την Καινούργια Πόρτα που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα. Εδώ βρίσκεται το infopointτης Αθέατης Πόλης, οι εκθέσεις των διπλωματικών, μια εικαστική εγκατάσταση και οι κεντρικές εκδηλώσεις το Σάββατο Βράδυ.

Προσοχή: στην είσοδο για το πρώην πάρκινγκ υπάρχουν μεγάλες λακκούβες. Επίσης από την πλατεία Βίγλας ως το σημείο πάνω από την Καινούργια Πόρτα ο φωτισμός είναι ελλιπής (γι’ αυτό προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα το 2ο σημείο πρόσβασης, τη σκάλα στην Πύλη Ιησού.

 

2ο σημείο πρόσβασης: σκάλα στην Πύλη Ιησού

Η πύλη Ιησού βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Καινούργια Πόρτα (φιλοξενεί μια έκθεση για τον Καζαντζάκη). Δίπλα στην πύλη έχει διαμορφωθεί πρόσφατα μια σκάλα που οδηγεί πάνω στα τείχη. Το βράδυ το σημείο φωτίζεται και είναι το ιδανικότερο σημείο πρόσβασης για:

-          Τον χώρο πάνω από την Καινούργια πόρτα (info point Αθέατης, εκθέσεις διπλωματικών, κεντρικές εκδηλώσεις Σαββάτου, εκπ. πρόγραμμα Στέλλας Μαλλιαράκη)

-          Τον προμαχώνα Ιησού (ανταλλακτική βιβλιοθήκη, εικαστικές εγκαταστάσεις, επιτραπέζια παιχνίδια «Λαβύρινθος» την Κυριακή) 

 

3ο σημείο πρόσβασης: οδός Πλαστήρα, δρόμος για Μαρτινένγκο / Εργοτέλη

Δυστυχώς πολλοί επιλέγουν να ανέβουν στα τείχη από αυτό το σημείο με το αυτοκίνητο. Εμείς θα σας ζητήσουμε να αφήσετε το δικό σας κάτω από τα τείχη! Επίσης προσοχή: στην οδό Πλαστήρα πραγματοποιούνται έργα, λειτουργεί μόνο η άνοδος! 

 

4ο σημείο πρόσβασης: Κομμένο Μπεντένι

Από το Κομμένο Μπεντένι μια σκάλα οδηγεί στο πάνω μέρος των τειχών. Εδώ θα βρείτε κάποιες εικαστικές εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις.

 

5ο σημείο πρόσβασης: μονοπάτι από Πύλη Βηθλεέμ (θερινός κινηματογράφος)

Ανηφορίζοντας από το δρομάκι που οδηγεί στον θερινό κινηματογράφο της πύλης Βηθλεέμ και συνεχίζοντας προς τα πάνω οδηγούμαστε στο πάνω μέρος των τειχών. 

 

6ο σημείο πρόσβασης: Σκάλα δίπλα στη Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα

Βρίσκεστε επί της οδού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έχετε αφήσει πίσω σας την Πύλη Παντοκράτορα (Χανιώπορτα). Στο ύψος του πρώην ΟΑΕΔ, πίσω από το περίπτερο, στο σημείο που λειτουργεί πάρκινγκ θα βρείτε τη σκάλα που οδηγεί πάνω στα τείχη. Από αυτή τη σκάλα μπορείτε να προσεγγίσετε εύκολα το Πρώην Αναψυκτήριο του Δήμου όπου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λήξης της Αθέατης Πόλης την Κυριακή 14/6.

 

Στρατιωτική Πύλη Παντοκράτορα

Εδώ θα γίνει η έκθεση φωτογραφίας της ΕΦΕΚ και κάποια μουσικά δρώμενα. Προσοχή, μην την μπερδέψετε με την Πύλη Παντοκράτορα (δίπλα στη Χανιώπορτα). Είναι μια «αθέατη» πύλη. Για να την προσεγγίσετε, προχωρήστε επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο ύψος του πρώην ΟΑΕΔ, πίσω από το περίπτερο,  στο σημείο που λειτουργεί πάρκινγκ, προχωράτε ευθεία πίσω από τα ερείπια των πρώην εργοστασίων σταφίδας. Εδώ, καλά κρυμμένη βρίσκεται η είσοδος της πύλης!

Επίσης, από τη σκάλα που βρίσκεται λίγο πριν την Πύλη σας συνιστούμε να προσεγγίσετε το Πρώην Αναψυκτήριο του Δήμου όπου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λήξης της Αθέατης Πόλης την Κυριακή 14/6 καθώς θα έχουμε φροντίσει για τον φωτισμό της.

 

Ασφάλεια πάνω στα Τείχη

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Αθέατης Πόλης θα είναι κοντά μας ο Ερυθρός Σταυρός (και τον ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά του!). Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα τείχη ορθώνονται πολλά μέτρα πάνω από το επίπεδο του δρόμου και υπάρχουν αρκετά επικίνδυνα σημεία. Προσοχή λοιπόν:

  • Είμαστε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ κατά την περιήγηση μας στο πάνω μέρος των τειχών.
  • ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
  • Προσέχουμε τα μικρά παιδιά που συνοδεύουμε
  • Μετά τη δύση του ηλίου, αποφεύγουμε να κάνουμε περιηγήσεις πάνω στα τείχη καθώς ο φωτισμός είναι ελλιπής. Προτιμάμε να περπατήσουμε κατά μήκος του δρόμου (Πλαστήρα, Αρχ. Μακαρίου κτλ).

 

Πού παρκάρουμε;

Αφήνουμε τα αυτοκίνητα μας κάτω από τα Τείχη. Τα Ενετικά Τείχη δεν είναι πάρκινγκ! Προστατεύουμε το μνημείο, δεν το επιβαρύνουμε. Φροντίζουμε να αφήσουμε τα αυτοκίνητα μας κάτω και περπατάμε με τα πόδια από το ένα σημείο δρώμενων ως το άλλο.

Θυμίζουμε: στην οδό Πλαστήρα πραγματοποιούνται έργα και λειτουργεί μόνο η άνοδος!

Κοινωνική Δικτύωση

Ενημερωτικό Δελτίο