Κάλεσμα για συμμετοχή στην Αθέατη Πόλη 2016

Η Αθέατη Πόλη 2016 προγραμματίζεται για τις 7, 8, 9 Οκτωβρίου 2016, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. 

Η πρόταση μας ακολουθεί τη διαδρομή κατά μήκος του κρυμμένου Ελληνιστικού τείχους (αραβοβυζαντινού) που διατρέχει τμήμα του εσωτερικού της πόλης, ελάχιστα ίχνη του οποίου είναι σήμερα εμφανή.

Έχει ζητηθεί και σχεδόν οριστικοποιηθεί η ορισμένου χρόνου παραχώρηση των κτηρίων στα Λιοντάρια (πρώην αστυνομικού τμήματος) στις οδούς Χάνδακος (πρώην Τροχαίας), Μεραμβέλου (πρώην κτηρίου ΠΙΚΠΑ), στην λεωφ. Δικαιοσύνης (πρώην κτιρίου Τουριστικής Αστυνομίας). Ταυτόχρονα έχουν εντοπιστεί υπαίθριοι χώροι παρέμβασης που ξεκινούν από το Λιμάνι, συνεχίζουν στην Πύλη Σαμπιονάρα, ακολουθούν το γεωγραφικό αποτύπωμα  του τείχους και καταλήγουν μέσω της Χάνδακος, στον κόλπο του Δερματά.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της διαδρομής αυτής, και της ιστορικής, οικονομικής και κοινωνικής της διάστασης στην διαμόρφωση της σημερινής πόλης του Ηρακλείου. Θέλουμε επίσης να προτείνουμε την επανάχρηση δημόσιων κτηρίων, την σύνδεση τους με τους υπαίθριους χώρους και την ανάδειξη αυτών των χώρων με δράσεις. Θέλουμε αυτοί οι χώροι να γεμίσουν με τέχνη και ιστορία και να ανοίξουν προς τους πολίτες του Ηρακλείου, αναδεικνύοντας έτσι την σύνδεση των αρχαιολογικών στοιχείων και της σύγχρονης πόλης.

Σ΄ αυτό το γεγονός η δική σας συμβολή είναι καθοριστική προς όλες τις κατευθύνσεις Αυτή μας η πρόσκληση απευθύνεται σε συλλογικότητες, ομάδες πολιτών και πολίτες, σε όλους εσάς που μαζί υλοποιήσαμε τις δράσεις της Αθέατης Πόλης τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σε νέες συμμετοχές. Θέλουμε και αυτή την χρονιά να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά συμβάντα της πόλης και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να συμμετέχει στο φεστιβάλ.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας μέχρι τις 15/7 στο info.atheatipoli@gmail.com αναφέροντας:

1) Το είδος της δράσης (εικαστικά, μουσική, θέατρο, αρχιτεκτονική) ή τις δράσεις που προτείνετε με ιστορική, πολεοδομική, ή οικολογική προσέγγιση.

2) Το περιεχόμενο και την μορφή έκφρασης της δράσης σας.

3) Πιθανά σημεία / χώρους της διαδρομής που θα ήταν ιδανικοί για τη δράση σας.

4) Ανάγκες σε εξοπλισμό και υποδομές για την υλοποίηση της.

 Όπως και τις προηγούμενες φορές, ο τρόπος έκφρασης είναι ελεύθερος. Οι δράσεις που θα συνθέσουν το πρόγραμμα μας θα είναι συνάρτηση των προτάσεων που θα συλλέξουμε και των δυνατοτήτων (πρακτικών / οικονομικών) που θα υπάρχουν για την υλοποίησή τους. Στο βαθμό που είναι δυνατό, θα επιδιώξουμε το κόστος (υλικά, εξοπλισμός, κ.α.) να καλυφθεί από χορηγίες. Μεταξύ των συμμετεχόντων και της οργανωτικής επιτροπής θα υπάρχει συνεχής επαφή για να καλύπτονται απορίες και υλικό έρευνας που θα μπορούσε να εμπνεύσει και να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο.

Κοινωνική Δικτύωση

Ενημερωτικό Δελτίο