Η συμμετοχή του Ιστορικού Μουσείου στο φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης 2019

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης συμμετέχει στο φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης με δράσεις εστιασμένες στη θεματική του φεστιβάλ που έχουν στόχο να αναδείξουν τόσο την ιστορικότητα του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, καθώς η Πλατεία Ιστορικού Μουσείου αποτελεί και ένα από τα προτεινόμενα σημεία ενδιαφέροντος, όσο και του παραλιακού μετώπου «ως όριο μεταξύ της πόλης και της θάλασσας και ταυτόχρονα ως “διαδρομή” με ιδιαίτερη δυναμική στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της πόλης, διαχρονικά». H ιστορικότητα και η κοινωνιολογική σημασία που φέρουν τα σημεία ενδιαφέροντος στο σύνολό τους θα αναδειχτούν από τις δύο δράσεις που προτείνει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Αθέατης Πόλης 2019, στις 13-15 Σεπτεμβρίου, στο ωράριο λειτουργίας του Μουσείου (Παρασκευή-Σάββατο 9:00΄-17:00΄και Κυριακή 10:30΄-17:00΄) θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό του φεστιβάλ:

Α) Παραλιακό μέτωπο: χθες και σήμερα
Φωτο-ιστορίες από τα Αρχεία της ΕΚΙΜ

Στο Αμφιθέατρο Γιάννης Περτσελάκης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, θα προβάλλεται 5λεπτο βίντεο με τη φωτο-ιστορία του «νέου» λιμανιού του Ηρακλείου. Η φωτο-περιήγηση ─σε ρετρό ύφος και μουσική του Django Reinhardt─ υπόσχεται να μας ταξιδέψει στις λιγότερο γνωστές ─έως άγνωστες─, για το ευρύ κοινό, πτυχές του παραλιακού μετώπου με υλικό που αντλείται από τα Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και τεκμηριώνεται επιστημονικά από τους επιμελητές του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.


Β) Ένα κτήριο, μια εποχή

Το κτήριο που στεγάζεται το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής το οποίο κατασκευάστηκε το 1903. Με αφορμή τη θεματική του φεστιβάλ καλούμε τους επισκέπτες να περιηγηθούν ελεύθερα, εστιάζοντας αυτήν την φορά την προσοχή τους, εκτός από τις συλλογές του Μουσείου που καλύπτουν 17 αιώνες τοπικής Ιστορίας, στην ανακάλυψη των στοιχείων του νεοκλασικού ρυθμού που χαρακτηρίζουν το Μουσείο. Ως «οδηγός» της περιήγησης αυτής θα προσφέρεται δωρεάν φυλλάδιο με πληροφοριακό υλικό για την ιστορία του κτηρίου και φωτογραφικό υλικό με σημεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος προς ανακάλυψη, από μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Κοινωνική Δικτύωση

Ενημερωτικό Δελτίο