Αθέατη Πόλη 2013: Λάκκος “e_quality” (25-28 Σεπτεμβρίου)

Τοπίο εντός των τειχών, εκτός πλαισίων. Στην "Αθέατη Πόλη" του 2013 επιλέξαμε τον Λάκκο ως μια διαχρονικά ιδιαίτερη πολιτισμική περιοχή του κέντρου του Ηρακλείου. Περιοχή που δομήθηκε για να συλλέξει και να στεγάσει πληθυσμιακές ομάδες κυρίως περιθωριακές που θα προσέφεραν υπηρεσίες σε ένα καθώς πρέπει Ηράκλειο αλλά θα έμενε εκτός συγκρότησης πόλης σε όλη την ιστορική της διαδρομή.

O Λάκκος σήμερα παρουσιάζεται ως μια από τις πλέον υποβαθμισμένες γειτονιές του Ηρακλείου παρόλο που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης και δίπλα στα ενετικά τείχη και το νεότευκτο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ο Λάκκος υπήρξε η «κακόφημη» γειτονιά της πόλης όπου έπειτα από διάταγμα της Κρητικής Πολιτείας συγκεντρώθηκαν όλα τα πορνεία με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί μια μικροκοινωνία από πόρνες, ρεμπέτες, μάγκες, τεκετζήδες κ.ά. Υπήρξε όμως ταυτόχρονα πυρήνας πολιτισμικής δημιουργίας και ζύμωσης με την κουλτούρα των μικρασιατών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Σε αυτή την «αθέατη» γειτονιά που σήμερα βρίθει από αντιθέσεις, υποβάθμιση και περιθωριοποίηση αλλά αναδεικνύει σημαντικές εμπειρίες, αφηγήσεις και μηνύματα, η «Αθέατη Πόλη» διοργάνωσε ένα τριήμερο φεστιβάλ με εικαστικές δράσεις, ξεναγήσεις από το σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, μουσικές εκδηλώσεις, ομιλίες, εκθέσεις, ιστορικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις κ.ά. Οι πολίτες του Ηρακλείου με αφορμή το φεστιβάλ ανακάλυψαν αυτή την άγνωστη σε πολλούς γειτονιά, περπάτησαν στα στενά της, γνώρισαν την ιστορία της και προβληματίστηκαν για το παρόν και το μέλλον της.

Κοινωνική Δικτύωση

Ενημερωτικό Δελτίο